Αγορά Σαλιγκαριών – Εξασφαλισμένη αγορά της παραγωγής σαςς.

Η εταιρεία Touchstone Snails προσφέρει συμβόλαιο για αγορά των σαλιγκαριών (ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΕΛΟ8), σε όλους τους εκτροφείς σαλιγκαριών που συνεργάζονται μαζί της. Με το συμβόλαιο για την αγορά των σαλιγκαριών η Touchstone εξασφαλίζει πλήρως, ολόκληρη την παραγωγή του εκτροφέα στην καλύτερη τιμή της αγοράς.

Η Touchstone Snails έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην αύξηση της παραγωγής εφαρμόζοντας προηγμένη τεχνογνωσία. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Touchstone Snails η παραγωγή ανέρχεται μέχρι και 26000 κιλά σε 120 παραγωγικές ημέρες. Ετησίως ο παραγωγός έχει ένα εισόδημα της τάξης των 104,000 ευρώ περίπου.

Η πιστοποίηση των σαλιγκαριών από τα Εκτροφεία της Touchstone Snail.

Όλοι οι εκτροφείς μας είναι εγγεγραμμένοι στο «Μητρώο επιχειρήσεων παραγωγής σαλιγκαριών» του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, στις κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επίσης, τα σαλιγκάρια που πουλάμε είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

 

Στη διεθνή αγορά σαλιγκαριών η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Η πλήρης κατανάλωση κατά το 2014 υπολογίστηκε στις 450,000 τόνους παγκοσμίως.  Από αυτό το ποσό:

  • η εκτροφή αφορούσε μόνο τις 67,500 τόνους (15%)
  • οι υπόλοιπες 382,500 τόνοι (από όλα τα εμπορευόμενα αγαθά) προέρχονται από την συλλογή σαλιγκαριών από την φύση σε διαφορετικές χώρες με φτωχή οικονομία, όπου και αυτή η ασχολία βρήκε μεγάλη απήχηση.

Η παγκόσμια διακίνηση σαλιγκαριών κατά το 2014 είχε φθάσει τα 12 δισεκατομμύρια. Το  2010 μόνο στην Γαλλία υπήρξε έλλειψη 90,000 τόνων σαλιγκαριών.  Με βάση τις πιο πάνω πληροφορίες, η ανάγκη αυτή δεν αναμένεται να καλυφθεί ούτε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

 

Οι κυριότερες αγορές σαλιγκαριών στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη.

Δεν είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης καταναλωτές σαλιγκαριών. Οι κυριότερες αγορές σαλιγκαριών είναι σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθούν και πολλές άλλες χώρες οι οποίες, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν αύξηση στην αγορά σαλιγκαριών.

Η Γαλλία κατείχε πάντα τα πρωτεία, τόσο στην κατανάλωση όσο και στην βιομηχανική επεξεργασία του προϊόντος, με το διάσημο όνομα ‘ESCARGOT’, το οποίο εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία στοιχεία του 2007 μιλάνε για πάνω από 160.000 τόνους επεξεργασμένου προϊόντος, το 60% σε κλειστές συσκευασίες, το 35% κατεψυγμένο και μόνο το 5% φρέσκο και ζωντανό.

 

Εκτιμημένη κατανάλωση σαλιγκαριών στους 65.000 τόνους ετησίως.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θεωρούνται ως οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί καταναλωτές σαλιγκαριών Helix Aspersa. Πάνω από το 80% του προϊόντος που εμπορεύθηκε και καταναλώθηκε με το όνομα ‘GARACOLES’, προέρχεται από φυσικό μάζεμα σε Μαρόκο και Αλγερία.

Η κατανάλωση από την αγορά σαλιγκαριών σήμερα αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια.

Η Ανατολική Ασία, με πρώτη την Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αραβικές χώρες και η Ρωσία στρέφονται όλο και πιο πολύ σε αυτό το προϊόν, είτε γιατί είναι χαρακτηριστικό της μεσογειακής και ιταλικής κουζίνας, είτε επειδή ακολουθούν τη μόδα κατανάλωσης. Από τους 420.000 τόνους ζωντανού προϊόντος, οι εμπορικοί τομείς υποδιαιρούνται με αυτά τα στοιχεία:

  • περίπου 124.000 (29,52%) τόνοι φρέσκου και προϊόντος το οποίο έχει πωληθεί,
  • περίπου 197.000 (47,02%) τόνοι κατεψυγμένου προϊόντος,
  • περίπου 98.800 (23,46%) τόνοι προϊόντος σε κονσέρβα.
Τιμές και αύξηση του προϊόντος 2-3% κάθε χρόνο

Οι τιμές από το χονδρικό εμπόριο στην αγορά σαλιγκαριών ελέγχονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο εδώ και 20 χρόνια περίπου. Αυτός ο έλεγχος δείχνει  ότι οι τιμές υπόκεινται σε μια αύξηση της τάξεως του 2-3% κάθε χρόνο.

Οι τιμές στην αγορά σαλιγκαριών δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες, την προσφορά και την ζήτηση.

Η τελική απόφαση για την τιμή μιας παρτίδας σαλιγκαριών στην αγορά, είναι συνδεδεμένη με πολλούς παράγοντες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως είναι πιθανόν να διαπιστωθούν μεγάλες διαφορές στις τιμές μεταξύ παρτίδων από το ίδιο είδος και ποικιλία σαλιγκαριών.